2024

 

Terugblik dodenherdenking 2024

 

Adoptie oorlogsmonument

In het kader van het landelijk onderwijsproject van het Nationaal comité 4 en 5 mei adopteert een basisschool het oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Dit jaar adopteert basisschool Ds. Abraham Hellenbroekschool het oorlogsmonument. De leerlingen leggen tijdens de herdenking bloemen bij het monument. De jongeren worden op deze manier betrokken bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

 

Aanpassing oorlogsmonument

Na de ceremonie bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan vertelde de zoon van een oorlogsslachtoffer dat er een fout staat op een plaquette bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Op 10 mei 1940 sneuvelde de heer Abraham Teeuw in Mill. Zijn zoon maakte het 4 en 5 mei comité erop attent dat de overlijdensdatum can zijn vader niet 13 mei, maar 10 mei 1940 is. Inmiddels heeft de gemeente de bronzen plaquette laten aanpassen.

 

2023

Steekt u ook een kaarsje aan op kerstavond?

Op kerstavond worden er kaarsjes aangestoken bij verschillende oorlogsgraven en gedenktekens in Zwijndrecht. Het aansteken van de kaarsjes gebeurt op zondag 24 december tussen 17.00 en 17.30 uur vanuit de aula van de algemene begraafplaats Jeroen Boschlaan. Het team Begraafplaatsen van de gemeente zorgt voor de begeleiding tijdens dit mooie ritueel. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Er worden kaarsjes aangestoken bij de oorlogsgraven op de begraafplaats Jeroen Boschlaan, bij het gedenkteken voor de gebroeders De Wit (dichtbij de Pietermankerk) en bij het gedenkteken voor de gebroeders Talens (dichtbij begraafplaats Kerkstraat).

Landelijke actie De kaarsjes worden aangestoken op initiatief van de heer Arjan van der Hoek. Dit initiatief sluit aan bij de landelijke actie om op kersavond lichtjes te branden om op deze manier te herdenken. Vorig jaar werden bij meer dan 22.000 graven op ruim 400 plekken in Nederland kaarsjes aangestoken.

Wilt u meer weten over de landelijke actie? Kijk dan op www.lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com.

Luisteren jullie wel!?

Toneelvereniging Inter Amicos, het Comité 4 en 5 mei Zwijndrecht en de Bethelkerk organiseren op 29 april a.s. een bijzondere avond in de aanloop naar de Dodenherdenking. De Dordtse toneelvereniging werkt momenteel hard aan de documentaire voorstelling ‘Luisteren jullie wel!?’, gebaseerd op de waargebeurde verhalen van twee vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beiden komen voor keuzes te staan in een bedreigende wereld. Rina vreest voor het lot van haar man Riet en broer Arie. Milly’s man Wim zit bij het verzet.

Hoewel de verhalen oud zijn, is de thematiek nog altijd actueel. De berichten uit oorlogen zoals in Oekraïne laten ons dezelfde onmogelijke keuzes, persoonlijke drama’s en heldendaden zien. Omdat het nooit voorbij is. Omdat de geschiedenis zich herhaalt. Daarom wil Inter Amicos deze verhalen doorvertellen en zo vlak voor de Dodenherdenking een extra dimensie geven. De voorstelling gaat op 16 juni a.s. in première in het eigen theater van Inter Amicos, maar de spelers willen in deze voorvertoning op 29 april alvast scènes laten zien, verweven met hun persoonlijke beleving. Er zal muziek zijn door pianist en speler Marcel Fuchs en organist Niels Martin, en is er een rol weggelegd voor predikant René Wouda. De avond is vrij toegankelijk, een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken wordt op prijs gesteld. 

Datum: 29 april 2023. Locatie: Bethelkerk, Rotterdamseweg, Zwijndrecht. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en bezichtiging van de originele attributen.


2022

Rabo ClubSupport!
Het 4 en 5 mei comité Zwijndrecht doet mee aan de Rabo ClubSupport.
De Rabo steunt lokale clubs en verenigingen. Om mogelijk te maken dat alle aanwezigen bij de jaarlijkse dodenherdenking een bloem bij het monument leggen, kunnen wij extra steun goed gebruiken.
Aan de hand van het aantal stemmen krijgen wij een bijdrage van de Rabobank.
Stemmen kan van maandag 05 september tot en met dinsdag 27 september. Kunnen wij op jouw stem rekenen?
Stemmen kan in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport


2021

Persbericht

Dodenherdenking in Zwijndrecht in aangepaste vorm

Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen Dodenherdenking in Zwijndrecht en Heerjansdam op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was.

Er zal een Dodenherdenking in aangepaste vorm plaatsvinden, die helaas niet toegankelijk is voor publiek. Wel zal er een opname van de herdenking worden gemaakt. De opname is dinsdagavond 4 mei vanaf 19.30 uur te zien via www.zwijndrecht.nl/4en5mei en het YouTube-kanaal van de gemeente Zwijndrecht.  

Opnames
Van het aangepaste programma worden opnames gemaakt. Burgemeester Hein van der Loo legt met het Veteranencomité bloemen op de oorlogsgraven, brengt een eerbetoon aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam en houdt een toespraak op het Raadhuisplein. Trompettist Madelon Voetée van Muziekvereniging Jong Holland speelt het Taptoesignaal en solist/zanger Dirk van den Brand zingt het Wilhelmus. Merel Janssen, winnaar van de Woordkunstenwedstrijd 2021, zal haar gedicht voordragen.

In de uitzending zijn ook korte interviews te zien met Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 Mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat. Zij vertellen over wat voor hen de waarde van herdenken is.

Bloemen en/ of krans leggen
Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om op 4 mei, met inachtneming van de geldende coronaregels, bloemen en/of een krans te leggen bij de monumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam.

Vlaggen
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopkomst tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

Winnaar Woordkunstwedstrijd 2021

Merel Jansen


2020

Persbericht   -   1 april 2020

Geen feesten rondom Bevrijdingsdag

“De voorbereidingen voor alle festiviteiten rondom Bevrijdingsdag waren de afgelopen maanden in volle gang. We hadden er graag met elkaar een groot feest van gemaakt”, aldus Wil Hofland, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité.

Door de maatregelen van het kabinet in de aanpak van het coronavirus is er een streep getrokken door alle evenementen tot 1 juni.

Dus helaas geen viering van 75 jaar vrijheid in Nederland, niet alleen op de 5e mei zelf, maar ook alle andere bijeenkomsten, zoals concerten, tentoonstellingen, lezingen en wandelingen die op het programma stonden, kunnen geen doorgang vinden.

Er wordt nog gekeken of Dodenherdenking op 4 mei in een aangepaste en sobere vorm, zonder publiek, kan doorgaan.

Comité 4 en 5 mei Zwijndrecht van start

 

Op dinsdag 10 december 2019 is Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht opgericht.

Al geruime tijd was de werkgroep Comité 4 en 5 mei samen met de gemeente Zwijndrecht en diverse verenigingen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse lokale 4 mei- herdenking en de vijfjaarlijkse Bevrijdingsdag. De werkgroep had tot nu toe nog geen officiële status. Met de oprichting van de stichting is hier verandering in gekomen.

De bestuurders van het comité zijn: Wil Hofland (voorzitter), Remco van der Pol (secretaris), Margo Pijl (penningmeester), Jan van Gortel (algemeen adjunct) en Cor Vogelaar (algemeen bestuurslid).

De oprichting is een goede aanzet voor het jaar 2020, waarin herdenken en het vieren van 75 jaar vrijheid centraal staat. Naast het herdenken op 4 mei worden er diverse activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid georganiseerd, zoals een herdenkingsconcert op 19 april en bevrijdingslunches op 5 mei.

Burgemeester Hein van der Loo is verheugd over de officiële status van het comité. De gemeente koestert het belang van herdenken en vieren. Van der Loo: "Herdenken en vieren blijft belangrijk, voor nu en voor de toekomstige generaties. Wij blijven op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies daarna herdenken. En wij blijven op 5 mei onze vrijheid vieren."

Binnenkort is de website van het comité online te vinden.

Voor vragen en informatie is het comité bereikbaar op mailadres: 4en5meicomitezwijndrecht@gmail.com