Oorlogsmonument in Zwijndrecht

Op het Raadhuisplein in Zwijndrecht staat een oorlogsmonument in de vorm van een ronde zuil van witte natuursteen bekroond met een bronzen beeld van een staande, naakte vrouwenfiguur. Op haar rechterhand draagt de vrouw een duif en in haar linkerhand houdt zij een lauwertak vast. De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld. Aan de voet van de zuil ligt een hardstenen plaat met vier bronzen plaquettes. Op de plaquettes zijn de namen van militairen en verzetsmensen uit Zwijndrecht aangebracht. Aan weerszijden van de zuil zijn kleine bronzen muurtjes geplaatst. Op een van de muurtjes staat een bronzen schaal waarin een fakkel brandt. Iedere jaar wordt hier op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.

Groepen die herdacht worden
Het in 1948 onthulde monument herdenkt de volgende groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Mensen van het Verzet Nederland
Het monument is ontworpen door Cor van Kralingen, ir. Peter Verhagen, ir. A. Kuiper, ir. F.J. Gouwetor, Roel Teeuwen

De vierde bronzen plaquette is in 1995 aan het monument toegevoegd.
In 2010 werden aan weerszijden van de zuil bronzen muurtjes toegevoegd. Op een van de muren staat een uit brons gegoten schaal met een brandende fakkel. De toevoeging is een ontwerp van Roel Teeuwen.

 

Bron: Gemeente Zwijndrecht